Kako prijeći na 1×12 pogon

Nedavno smo pisali o tome kako jednostavno prijeći s klasičnog 3x na, danas već standardni i popularni, 1x pogon a u ovom blogu ćemo se osvrnuti na kombinacije 1×12 pogona koje su trenutno aktualne te pojasniti koji su dijelovi međusobno kompatibilni (kazeta, mjenjači, glavčine…) kako bi i vi mogli lakše odlučiti želite li prijeći na takvu vrstu pogona.

Sram, kao najveći konkurent Shimanu u pogonskim komponentama, već dosta godina na tržištu nudi 1×12 pogon (Shimano tek od prošle godine) no, zbog njihovog XD prihvata za kazete, mnogima je prelazak na novi pogon bio preskupa investicija jer je često zahtijevala kompletno novi kotač ili, ako je moguće, kupovinu samo Sramovog XD freehuba za postojeću glavčinu.

Pojavom odličnih Sunrace 12 brzinskih kazeta kao i jeftinije Sram NX kazete (te cijele pogonske grupe) koje su kompatibilne sa Shimanovim standardnim freehubom, popularnost 1×12 pogona je naglo skočila i sada se nalazi na skoro svakom novom modelu mtb-a.

Prvo moramo razlikovati prihvate kazeta kako bi se vidjelo zašto pojedine kazete nisu kompatibilne s pojedinim feehubovima. Postoje:

 1. Sram XD
 2. Shimano (spline) freehub
 3. Shimano microspline

Sram XD freehub

Sram-ov XD freehub prihvaća samo XD kazete (GX, X01 XX1…) te, umjesto utora, koristi navoj za učvršćivanje kazete:

Izvor: https://www.sram.com

XD kazeta je napravljena iz jednog komada, a najmanji zupčanik služi da bi se cijela kazeta pričvrstila na XD freehub. Alat za monatažu je i isti kao i kod Shimano kazete s lockringom i steže se na 40 NM.

Sram XD kazeta
Izvor: https://www.sram.com

Shimano freehub

Shimano freehub prihvaća manje više sve klasične kazete od 8, 9, 10, 11 pa čak i 12 brzina, odnosno na njega možete staviti primjerice Sunrace 12 brzinske kazete kao i Sram NX 12-brzinsku kazetu.

Shimano freehub
Izvor: https://www.shimano.com

Shimano freehub kazeta je klasična kazeta koja se koristi dugo vremena. Neke kazete se slažu iz više dijelova, što ovisi o verziji koju kupite i na kraju se koristi lockring koji se zašarafi i drži cijelu kazetu na mjestu. Lockring se steže na 40 NM.

Shimano kazeta
Izvor: https://www.shimano.com

Shimano microspline

Shimano je prošle godine predstavio 1×12 XTR pogonsku grupu i odnedavno i nešto jeftiniju SLX i XT 1×12 pogonsku grupu s potpuno novim freehubom pod nazivom microspline, koji nije kompatibilan s niti jednim trenutnim standardom. Za njega je potrebna skroz nova glavčina, odnosno freehub.

Shimano microspline freehub za 1×12:

Izvor: https://www.shimano.com

Shimano microspline kazeta također koristi lockring za montažu.

Izvor: https://www.shimano.com

Sad kada ste se upoznali s trenutnim standardima, krenimo na kombinacije koje su međusobno kompatibilne, odnosno kako prijeći na 1×12 što bezbolnije za vaš novčanik ?

U prošlosti je najveća prepreka nadogradnji bio prihvat za kazetu, odnosno Sramov XD freehub te jako skupe kazete. Ako ste ipak htjeli prijeći na Sramov XD hub kako bi nadogradili pogon, morali ste kupiti novi/e kotač/e ili kupiti stražnju glavčinu pa ponovno isplesti kotač. Ako ste imali više sreće, morali ste na postojećoj glavčini promijeniti samo XD freehub.

Pojavom Sunrace i Sram NX kazeta, XD hub više nije bio potreban, već samo standardni Shimano freehub.

Svi Shimanovi freehubovi koji mogu prihvatit 9, 10 11 brzinske kazete mogu prihvatiti i spomenute 12 brzinske. Napomenuo bih da je Shimano imao nekoliko starijih „10 speed only“ freehubova koji su bili kompatibilni samo s 10-brzinskim kazetama jer su one i nešto uže od ostalih kazeta.

12-brzinske kazete koje su kompatibilne sa Shimano freehubom:

 • Sunrace CSMZ90 11-50
Izvor: http://www.sunrace.com/
 • Sram NX eagle PG-1230 kazeta
Izvor: https://www.sram.com
 • Sram SX eagle PG-1210 kazeta
Izvor: https://www.sram.com

Naravno, uz kazetu, potreban vam je mjenjač, lanac i shifter te NW prednji lančanik, ukoliko ga nemate (opis montaže NW lančanika možete vidjeti na prijašnjem blogu). Tu možete kombinirati doslovno sve što Sram ima u ponudi, uz uvjet da je kompatibilno s 12-brzinskim pogonskim grupama.

Možete nabaviti najjeftiniji NX ili SX mjenjač, nešto bolji GX ili ići na višu klasu kao X01 ili pak XX1. Isto možete raditi i sa shifterima te lancima. Važno je da je sve bude 12-speed kompatibilno.

Na ovome linku možete vidjeti kako izgleda cijela pogonska grupa 1×12 NX Eagle.

Trenutno najpovoljnija 1×12 kombinacija je upravo Sram NX eagle grupa ili kombinacija Sram NX dijelova sa Sunrace kazetom.

Postoji puno kombinacija pogonskih komponenti i svatko može nešto naći za sebe. Čak bih preporučio i 1×11 Shimano pogonske grupe kao XT M8000 i SLX M7000, ako vam je 1×12 previše ? No jedno je bitno, a to je da izaberete ono s čime ćete biti zadovoljni.

Ako se ipak ne možete odlučiti ili niste sigurni koja kombinacija odgovara vašim zahtjevima slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo vam pokušati pomoći i dati pokoji savjet.

7 comments

 1. Branko Bago

  Gospodine Vaška dobio sam stariji bicikl Sprick Fashionline 26.Molim vas može li se na njega nadograditi pogon 1×12 i disk kočnice?Ako može, ako bi vi to radili, koliko bi koštao vaš rad a koliko dijelovi?

 2. RiCycle

  Poštovani,

  Poslao sam vam detaljniji odgovor na mail.

  Lijep pozdrav,
  Saša

 3. Aco

  Pozdrav. Da li pogon XT M8000 1×11 može da radi sa grupom 1×12?

 4. RiCycle

  Ako govorimo o prednjim pogonskim polugama, naravno da može, samo trebate staviti adekvatan NW (narrow wide) lančanik za 1×12 pogonsku grupu.

 5. Pave

  Postovani, nadogradio bih sirrus ×2 (1×8) na 1×12 pa me zanima na koji nacin kupujem straznju glavcinu, jer je postojeca optimizirana za 7/8sp…da li postoji tocno određena dimenzija ili može i varirat, i koliko su bitne one rupe tj da li je svejedno ako je npr 28 h ili 33h? Postojeci pogon je NW, da li to znači da je vec optimiziran? Puno hvala

 6. RiCycle

  Pozdrav,

  Poslao sam vam detaljniji odgovor na mail.

  Lijep pozdrav,
  Saša

 7. Pave

  Hvala na pomoći
  Lp!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)