Pranje bicikle

Pranje bicikle jedan je od važnih elemenata redovitog održavanja, pod uvjetom da se izvodi na adekvatan način. Tokom korištenja, na bicikli se nakuplja prašina, blato, strugotine metala od trošenja lanca i zupčanika te sol sa ceste u zimskim periodima što može dovesti do ubrzanog trošenja pojedinih komponenti i pojave korozije.

Ja obično započinjem s čišćenjem pogona, koji je redovito najprljaviji dio bicikle. Pritom koristim uređaj za čišćenje lanca s odmašćivačem koji nije agresivan za brtve i gumice, a ima dobra svojstva odmašćivanja. Poželjno je i da je odmašćivač biorazgradiv.

Uređaj za ciscenje lanca

Izvor: http://index.weldtite.co.uk/products/detail/citrus-degreaser-1-ltr

Odmašćivač

Nakon pranja lanca možete iskoristiti taj odmašćivač za čišćenje prednjeg pogona, stražnje kazete i oba mjenjača. Za pranje možete koristiti mekani kist za farbanje ili za to predviđene četke.

Izvor: https://www.parktool.com/product/bike-cleaning-brush-set-bcb-4-2

Pranje bicikle

Pranje bicikle

Nakon čišćenja, potrebno je laganim mlazom vode isprati sav ostatak odmašćivača i prljavštine. Nemojte pretjerivati s jakim mlazom vode, kako ne bi ušla u ležajeve kotača ili pogona.

Na red zatim dolaze rama, vilica, kotači i ostatak bicikle za koje nije potreban odmašćivač već kvalitetan šampon za pranje. Ja najčešće koristim sljedeći šampon:

Sampon za pranje bicikle
Izvor: http://index.weldtite.co.uk/products/detail/dirtwash-bike-cleaner-spray-1-ltr

Pošpricajte cijelu biciklu sa šamponom te ju operite s mekanom četkom ili kistom, ali nikako ne istim kojeg ste koristili za čišćenje pogona i lanaca.

Pranje bicikle

Nakon toga isperite sve s laganim mlazom vode i pobrišite s čistom pamučnom krpom.

Uzmite drugu krpu i s njom obuhvatite lanac na donjem djelu i počnite vrtiti pedale unazad, kako bi s lanca pokupili sav ostatak prljavštine i, najbitnije, vode koja je na njemu, jer neki lanci nemaju antikorozivni sloj zaštite (nikal) i ako ih ostavite vlažnima jako brzo dobiju površinski sloj hrđe. Osim toga, nije dobro podmazivati mokar lanac jer tada ulje nema nikakvog učinka.

Nakon što ste osušili lanac, podmažite ga s uljem predviđenim za vaše uvjete vožnje:

Nakon pranja i podmazivanja lanca, pustite biciklu da se osuši i kapnite nekoliko kapi ulja na sve zglobove prednjeg i stražnjeg mjenjača, a višak obrišite krpom.

Pripazite da kočnice ne dođu u doticaj s bilo kakvim sredstvom za podmazivanje. Za svaki slučaj, prije vožnje pošpricajte malo sredstva za čišćenje kočnica na čistu krpu i očistite oba diska ili, u slučaju v-brake kočnica, očistite kočionu površinu na felgi.

Kod bicikli koje se nisu dugo ili nikako prale postoji mogućnost debljih naslaga prljavštine za koje je potrebno ipak detaljnije pranje pa čak i rastavljanje pojedinih dijelova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)